Cluj, noul centru al Europei?

Infiintarea unui magazin in Romania: nu este o miscare evidenta pentru o tanara companie de tehnologie. Si totusi -la un an de la infiintare- nu puteam fi mai fericiti cu biroul nostru de acolo. Ideea traditionala pe care cineva ar putea-o avea despre Romania cu siguranta nu se aplica la Cluj. Descoperiti cum acest oras din Transilvania a devenit unul dintre cele mai mari hub-uri de tehnologie din Europa intr-un timp foarte scurt.

Silicon Valley al Europei

Clujul este denumit uneori Silicon Valley al Europei. Este in Transilvania, in nord-vestul Romaniei. In ultimii cincisprezece ani, lucrurile s-au miscat repede pentru Cluj. Acum, se mandreste cu peste 300 de companii de tehnologie si peste 11.000 de persoane care lucreaza in aceasta industrie. In plus, centrul istoric al orasului gazduieste 11 universitati, care antreneaza si pregatesc tinerele talente. Piata imobiliara este in plina expansiune (o crestere de 50% fata de anul trecut), iar initiative pentru tineri si festivaluri uriase se extind peste tot. Clujul este in plina expansiune, fapt observat si de Wall Street Journal.

Daca il intrebam pe dezvoltatorul Ionut ce parere are despre Cluj, el nu are nevoie de multe cuvinte: „Cel mai bun oras din lume. Chiar daca vin dintr-un sat aflat la doar 150 de kilometri distanta, Clujul este cu adevarat altceva. Puteti gasi ceva aici, intr-o zona atat de mica. Nu, nu vreau niciodata sa plec. „Colegul sau, Vladimir, completeaza:” In Cluj, exista un grup enorm de developeri tineri si motivati. Impingem in mod constant plicul. Este fantastic sa locuiesti aici acum. „Potentialul gigantic al Clujului se observa si pe plan international: in ultimii ani orasul a castigat premii precum” Capitala Tolerantei „(2014 – Eurostat) si” Capitalul Tineretului European „(2015 – Forumul European al Tineretului).

Capitala modestiei

Chiar daca in Cluj totul este despre progres, din fericire, colegii nostri respecta o mare traditie. Andrei, care este Software Manager,  ne spune ca primavara este totul despre femei. In Ziua Indragostitilor, colegele primesc flori surpriza. Zece zile mai tarziu, exista versiunea romaneasca a Zilei Indragostitilor, Dragobete. In acea zi, barbatii dau femeilor un mic cadou. Si in martie, este Ziua Internationala a Femeii. „Avem din nou flori si pranz”, spune Andreea, care stie ca „exista 5 femei si 10 barbati in biroul nostru, deci suntem o minoritate, dar nu ne deranjeaza deloc!”

Noul Tomorrowland

Clujul mai are un as in maneca: incepand cu anul 2015, oamenii organizeaza Untold, un festival de muzica, care in acel an a detronat Tomorrowland si Sziget drept cel mai bun festival din Europa. „Il puteti compara cu usurinta cu Tomorrowland”, spun atat Andrei, cat si Ionut, mandri. In acest an, festivalul asteapta un sfert de milion de vizitatori. Si mai stii ce? Un bilet costa aproximativ o suta de euro –nu este mare lucru, ai putea crede, este acelasi pret ca Tomorrowland- dar aici e timp de patru zile. Electric Castle, un festival care are loc in jurul unui castel la periferia orasului, este si el recomandat din inima. Nici aceste nu este rau deloc! Este evident, Clujul adora sa petreaca.

Si este foarte convenabil: la fel si colegii nostri belgieni. Toti abi asteapta sa descopere Clujul. Cine stie, in aceasta vara poate dansam cu totii pe beat-urile Tomorrowland-ului de Romania.